HIER EN NU

Posted by Bonne van der Ree on

Hier en nu

Bonne van der Ree
CEO en oprichter van BonBon Boutique...."Deze vrolijke boel bij elkaar houden terwijl mijn hoofd uit elkaar spat van ideeën. ".

17 Maart 2020

Ik had een paar dagen nodig om mijn paniek te stillen. De angst voor de gezondheid van mijn familie en het kwijtraken van mijn fijne personeel en bedrijf, gaven me een lusteloos gevoel. Ik probeerde thuis aanwezig te zijn met mijn 2,5-jarige kleuter, om het beste te maken van deze vervelende situatie, om goed voor mezelf te zorgen, om mijn creativiteit zijn gang te laten gaan, maar om eerlijk te zijn, heb ik de afgelopen dagen vastgelijmd gezeten aan mijn telefoon en mijn dochter aan de TV.

Dit virus heeft me meer dan ooit laten nadenken over maatschappij. Hoe we omgaan met de planeet en de dieren. Hoe het allemaal draait om geld verdienen. Hoe we maar blijven consumeren... We zijn nu op het punt dat we Moeder Aarde hebben vernietigd. Het maakt me intens verdrietig.

Vandaag begint mijn geest weer open te staan. Er zal financiële hulp komen vanuit de overheid. Ik wil deze catastrofe gebruiken om mijn bedrijf dezelfde richting op te krijgen als mijn persoonlijke leven. Het moet groener en verantwoordelijker.

In mijn persoonlijke leven heb ik wat aanpassingen gedaan die voor mij heel goed voelen:

👉🏼 Ik ben overgestapt op een plantaardige levensstijl.

👉🏼 Ik koop mijn eten bij de lokale biologische markt, shop for food at the local organic market, kleine verpakkingsvrije winkels en de biologische supermarkt. Ik neem mijn eigen zakjes en tasjes mee waar dat kan. Hierdoor is mijn plasticverbruik erg verminderd.

👉🏼 We gaan naar een glamping in Nederland. Ik heb tijdens mijn modellenwerk heel de wereld rondgevlogen. Ik heb het gevoel dat ik dat nu moet compenseren.

👉🏼 Ik ben (bijna) gestopt met kleding kopen. Ik heb 10 kledingstukken gekocht de afgelopen 2 jaar. Deze waren allemaal tweedehands of bewust geproduceerd en veganistisch. ( GOAT jullie zijn een zegen). 

Misschien dat je het niet weet, maar de kledingindustrie is vervuilender dan AL het verkeer per auto en boot bij elkaar.

👉🏼 Ik heb zoveel mogelijk plastic items vervangen voor verpakkingsvrije en non plastic alternatieven. Ik gebruik een shampoo bar, een soap bar, een menstruatie cup, een bamboo tandenborstel, biologisch afbreekbare flosdraad. Ik gebruik alle make-up die ik nog heb. Laatst wilde ik een nieuwe mascara en ik vond er een waarbij er bijna geen plastic was gebruikt (voornamelijk papieren verpakking).

Ik heb nog veel meer aanpassingen gedaan, maar het punt is dat ik mijn bedrijf op hetzelfde spoor wil zetten. We zijn begonnen met milieuvriendelijke schoonmaakproducten het afgelopen jaar. Verantwoord toilet papier (van The Good Roll), houten afwasborstels, herbruikbare katoenen vaatdoekjes, koffiebonen in bulk en losse thee (van Simon Lévelt).

Er is nog steeds veel ruimte voor verbetering:

👉🏼 Onze grootste uitdaging is het verminderen van de plastic verpakkingen. We gebruiken geen plastic bij de pakketjes die we versturen, maar al onze materialen komen individueel verpakt in kleine plastic zakjes. Deze zakjes zitten weer bij elkaar in een grote plastic zak en wordt verstuurd in nog een grotere plastic zak. We herbruiken zoveel mogelijk en recyclen ze wanneer ze kapot gaan. Maar uiteindelijk blijft er een grote stapel plastic zakjes nodig die we niet nodig hebben.

👉🏼 We hebben ons aangemeld bij Pieter Pot zodat onze boodschappen bezorgd worden in glazen potten. Deze worden weer opgehaald, schoongemaakt en hergebruikt. We kunnen niet wachten!

👉🏼 En dan onze materialen... Ik heb er gemengde gevoelens over de laatste tijd. Gold filled wordt voornamelijk geproduceerd in de US. Deze bedrijven proberen zo groen mogelijk te zijn. Eén bedrijf werkt zelfs enkel met zonne-energie. Ongeveer 80% van het goud dat zij gebruiken wordt gerecycled. De rest wordt verantwoord gewonnen. Echter zijn er nog steeds wat onderdelen en items die in China worden gemaakt. Dit vind ik twijfelachtig en wil ik verder onderzoeken. Dit betekent dat misschien de gold filled Fine Stackers en een paar andere populaire items uit de collectie zullen verdwijnen.

Zou jij bereid zijn om 14kt goud te kopen voor misschien wel driemaal de prijs?

Moeilijke keuze.

En dan de semi edelsteentjes. Hoe zijn deze gewonnen? Zou je open staan voor door de mens gemaakte steentjes? Of glas? Synthetisch touw voor sommige armbanden... Natuurlijk touw slijt veel sneller, dus wat is duurzamer?

Ik heb veel meer van zulke vragen waar ik antwoord op wil. Dit kan van invloed zijn op onze huidige collectie.


Wat denk jij hierover? Alles suggesties zijn welkom!

Zou het je een fijner gevoel geven als een item volledig duurzaam is? En zou je daar extra voor willen betalen?


Bedankt dat je alles hebt gelezen :)

Ik hoop dat het betekent dat je hier hetzelfde over denkt als ik. Laten we samen voor verandering gaan!

Liefs, Bonne

← Older Post Newer Post →